Hej Mattias, Mobilkransförare

2021-11-12

Hur länge har du jobbat på Edins?

Jag har jobbat på Edins kranar i 6 år nu och kör en 60 tons mobilkran

Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?

Jag får ett mejl från Transportledningen dagen innan med dagens jobb. Jag hämtar min Mobilkran på gården och åker ut till kund och lyfter allt från cirkusartister, stridsbåtar, flygplansdelar till sopor.

Vad ser du för risker med ett lyft?

Jag gör alltid en riskbedömning tillsammans med kund innan lyftet och en arbetsberedning innan hur själva lyftet ska ske samt utser lyftledare för att lyftet ska bli så säkert som möjligt.  

Vad är det konstigaste eller svåraste du har lyft?

Jag har lyft en prototypmaskin som doserar och paketerar läkemedel. Vi lossade den från lastbilen och lyfte in den i ett hål i väggen och ställde på skridskor sk rullbrädor och så drog dem in den i lokalen. Det lyftet krävdes stort tålamod och precision.

Vad är det bästa med att jobba på Edins kranar?

Det är ett omväxlande jobb där varje uppdrag är unikt samt har goda och trevliga kollegor

Vad är den största utmaningen med ditt jobb?

Många tror att kranen har större lyftkapacitet än vad den har. Vi möter ofta på förutsättningar som vi inte har räknat med när vi kommer ut på uppdrag tex en bil som står felparkerad. Då får vi tänka om och rigga kranen på annat sätt än vad vi tänkt från början.

Vad är den störta skillnaden att jobba på Edins jämfört med tidigare arbetsgivare?

Vi tillhandhåller en mer omfattande helhetslösning. Vi sköter alla transporter, lastning och lossning själva. Det är ett omväxlande arbete ibland agerar man signalman, ibland lastkopplare och ibland lastbilschaufför. Vi utför ju alla typer av lyft, ibland innebär det bök och stök, men det löser vi -vi gillar problemlösning.